Black and Blue





















Rött kött, eller ännu bättre, blått kött.
De bästa nötbitarna ska serveras bleu eller saignant. Alltså en kärntemp på 40 grader respektive 45 grader. Och nu till sommaren när grillen går varm så prova black and blue. Hårt grillad så ytan blir sotad och blå i kärnan. Mycket gott. Kött som passar för detta är tournedos och entrecotes, men även finare biff, gärna hängmörad.
Ibland kan vi läsa att rött kött är cancerogent. Men detta är inte bekräftat vetenskapligt. Det finns inga studier idag som pekar åt detta håll. Endast epidemiologiska studier har visat ett orsakssamband. Men det kan vara andra faktorer. Rött kött innehåller förvisso ämnen som i stora mängder är cancerogent. Detta kan man ta i beaktande när det gäller ens totala köttkonsumtion.
Köttet som har dryftats har en proteinhalt på ca 20%. Proteinet är högvärdigt, dvs att de innehåller alla essentiella aminosyror. Fettet varierar mycket, men biff är ofta magrare än entrecote. Kolhydraterna ligger på nära 0%.
Kvalitetskött smakar mer än det kostar.